Mészáros Lőrinc cége újíthatja fel 25 milliárdért a mosdósi kórházrészleget

Kaposhir 2022. április 16. 15:11 2022. ápr. 16. 15:11

Több mint egy évvel ezelőtt, 2021. januárjában számolt be arról a sajtó, hogy bejelentették: megújul a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi részlege. Az akkori beszámolók tízmilliárd forintos beruházási összegről szóltak, s tervek szerint az idén kezdődő, három ütemből álló, 2-3 évig tartó beruházás teljesen megújítaná a jórészt elavult, korszerűtlen épületegyüttest. Az európai közbeszerzési értesítőben viszont a korábbiakhoz képest jóval magasabb összeg, nettó 25 milliárd forint jelent meg bekerülési költségként.

A közbeszerzési értesítőben megjelent részletes eredménytájékoztató szerint a nyertes a Laterex Zrt. a ZÁÉV Zrt.-vel konzorciumban. Utóbbi az egyik azok közül, amelyek Magyarországon a legtöbb állami – főként európai uniós forrásokból finanszírozott – megrendelést kapja az építési-szerelési szakmában. A ZÁÉV Zrt. egyértelműen Mészáros Lőrinc tulajdonosi körébe tartozik.

A beruházás során a telephelyen álló 71 ingatlanból 31 használaton kívüli, vagy gazdaságosan nem üzemeltethető épületet lebontanak. Teljes rekonstrukcióra kerül sor viszont az uszoda, a szociális otthon és a kórházi pavilonépület, valamint az igazgatási épület, a gyermekfoglalkoztató, a gyógyszertár, a szolgálati lakások és a kastélyépület esetében, valamint az utóbbiban minihotel szolgálja majd a betegek hozzátartozóinak ideiglenes elhelyezését.

Az intézmény szakmai profilja továbbra is a belgyógyászat, kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, amely kiegészül geriátriai és hospice ellátással. A felújítástól a betegbiztonság és a betegek komfortérzetének növelését, ötven új munkahely létesítését várják.

A két és félszeres költségnövekedést csak részben indokolja az időközben bekövetkezett építőipari árrobbanás. A legnagyobb költségtétel a ma szanatóriumként üzemelő műemlék Pallavicini-kastély felújítása lesz, melyben többek közt a minihotel is helyet kap. Az ütemezés szerint a kastély és a fő kórházi pavilon felújításával kezdődik a beruházás.

A nyertes Laterex Zrt., gyakran kéz a kézben jár a közbeszerzéseken a ZÁÉV-vel: hol az egyikük nyer, hol a másik. Ezúttal a két cég konzorciumban, mondhatni kéz a kézben végzi a kivitelezést – alvállalkozók bevonásával – némileg talán ez is magyarázat a költségek nagyarányú növekedésére.