Somogyi idősek a sor végén: az országban csak néhány helyen osztanak kevesebb nyugdíjat

Kaposhir 2022. január 21. 14:46 2022. jan. 21. 14:46

Az idei látványos, nyilván a választási kampánnyal összefüggő minimálbér-emelést távolról sem követte a nyugdíjak értékkövető validálása, így mára közkeletű tény, hogy a bérekhez képest fokozatosan elértéktelenednek az időskori ellátások, olyannyira, hogy a Menedzser Fórum nemrég megjelent elemzése szerint három keleti megyében az átlagnyugdíj már a nettóban megkapható minimálbér összegét sem éri el. Somogyban csak egy hajszállal jobb ennél a helyzet, de az országos nyugdíjátlagnál tízezer forinttal jut kevesebb.

Budapesten 181.875 forint az átlagos nyugdíjszint, ettől egy hatalmas ugrás – természetesen lefelé – Fejér megye, ahol az átlag 156.522 Ft. Az élbolyban van még Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, tehát a dunántúli megyék, beleértve a dél-dunántúli Baranyát is, amely 146.631 Ft-tal még éppen befért a rangsor első felébe.

A lista alsó felében az ország keleti megyéi szerepelnek. A legalacsonyabb átlaggal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye „büszkélkedhet”, 124.972 forinttal, Budapesttől 56.903 Ft-tal leszakadva, Békés megyében 128.668, Bács-Kiskunban pedig 130.324 forint lett 20220-ben az átlagnyugdíj.

Tolna és Somogy a két dunántúli megye, amely a lista második felében szerénykedik. A lista kiválóan tükrözi a magyarországi régiók, megyék közti gazdasági fejlettségbeli különbségeket. Tolnában 138.141 forint az átlag és a dunántúli megyék közül a legalacsonyabb – mondhatni szokás szerint – Somogyban, 135.943 forint, mellyel inkább a keleti megyék átlagába simul bele.

A Menedzser Fórum megjegyzi a számok kapcsán: az, hogy a minimálbér egyes területeken már meghaladja az átlagnyugdíjat, arra figyelmeztet, hogy itt lenne az ideje áttérni az ún. svájci indexálásra, amely felerészben az inflációt, másrészt a bérek növekedését veszi alapul a nyugdíjak és hasonló ellátások területén. Információink szerint ez a vállalás szerepel az egyesült ellenzék választási programjában.

Forrás: mfor.hu