Dél-Dunántúlon is súlyosabb lett az ellenzéki választási vereség a vártnál

Kaposhir 2022. április 4. 13:49 2022. ápr. 4. 13:49

Habár a közvélemény-kutatók és a mandátumbecslők csupán szolid Fidesz-többséget vártak előrejelzéseikben, a számok könyörtelenek voltak tegnap este: a kormányzó, vagy inkább állampárt újabb kétharmadot kapott, ráadásul a Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe az öt százalék feletti listás eredményével. Bár a Dél-Dunántúl ellenzéki érzelmű polgárai amúgy sem remélhettek túl sok mandátumot, a végeredmény így is csalódás: a tizenegy választókerületből csupán Mellár Tamás nyerhetett fél százalékkal a Baranya 1-es (Pécs) választókerületben, a többiek várható vagy váratlan arányban, de elvéreztek.

Tegyük hozzá, hogy Mellár kerületében függetlenként elindult a volt DK-s Bognár Szilvia, aki végül három százalékot kapott, s ezt minden bizonnyal az összellenzéki jelölttől vette el, akinek így azért meggyőzőbb lehetett volna az előnye. Az arány 98.88%-os feldolgozottságnál – nem jogerősen – 43.07-42.55 Mellár Tamás és a fideszes Kővári János között, míg a taktikaiszavazás.hu mandátumbecslő oldal nem kevesebb, mint 18 százalékot jelzett előre az ellenzéki jelölt javára.

Baranya kettes számú körzetében a mandátumbecslők a 2018-as választások összeadott ellenzéki adatai és a közvéleménykutatások alapján az MSZP-s Szakács Lászlót sejtették győztesnek, ráadásul nem csekély, tíz százalékos különbséggel. A végeredmény ennek majdnem az ellenkezője lett: Hoppál Péter (Fidesz) nyert 45.10 százalékkal, 22.104 szavazattal, míg az MSZP-s jelölt a várt 51% helyett 40.45-öt szerzett.

A harmadik baranyai körzetben, Mohácson viszont majdnem sikerült a végeredményhez közeli számot kihozni, ám ez sem kedvezett az ellenzéki összefogásnak: a fideszes Hargitai Jánosnak 25%-os előnyt jósoltak a jobbikos Schwartz-Kiefer Patrikkal szemben, vége több mint harminc százalék lett.

A baranyai négyesben szintén fideszes, Nagy Csaba győzött az összefogás jelöltje Szarkándi Lajosné előtt, ám a vártat jóval meghaladó arányban: 12 helyett 34%-os előnnyel.

Tolna megyében is nagyobb, húsz százalék feletti lett a különbség a fideszes Horváth István és az MSZP országosan is ismert politikusa, Harangozó Tamás között, miközben a becslések ennek a felét mutatták. A kettesben Szabó Loránd hátránya már a becslés szerint is tetemes, 26%-volt, a valós végeredmény 37 százaléknál állt meg Potápi Árpád ellen, pedig az ellenzék jelöltje, Dombóvár volt polgármestere is ismert és népszerű politikus. A harmadik tolnai körzetben, Pakson a fideszes Süli János hasonló arányban nyert az ellenzéki összefogás jelöltje, Bencze János ellen, az előrejelzés itt is kisebb, 22%-os előnyt mutatott.

Somogyban a négy választókerületből egyet, az egyest szinte mindenki biztosan nyerhető ellenzéki körzetnek tekintette, ám a valóság alaposan rácáfolt a becslésre: Gelencsér Attila a várt 46%-nál kettő és féllel jobban, 48.63-ra teljesített, 19.314 szavazattal, ám az ellenzéki összefogás jelöltje, dr. Varga István a várt 47.76 százalék helyett mindössze 33.72%-ot gyűjtött be. A várakozáson aluli eredményben minden bizonnyal közrejátszott, hogy a körzetben elindult egy hasonló nevű független jelölt, aki ráadásul a sorsolás alapján a szavazólap elejére került, így 1793 szavazatot, négy és fél százalékot szerzett. Ha ez a mennyiség az „igazi” Varga Istvánnál landol, a hátránya tíz százalék körüli.

A másik három somogyi körzet közös jellemzője, hogy mindenhol jobbikos közös jelölt indult a fideszessel szemben, ráadásul úgy, hogy mindhármuk az előző ciklusban listán bejutott, aktív és ismert politikusok: a kettesben Ander Balázs, a hármasban Steinmetz Ádám, a négyesben Potocskáné Kőrösi Anita. Mindhármuk esetében a mandátumbecslés tíz százalék körüli hátrányt mért a fideszes ellenféllel, Szászfalvi Lászlóval, Móring József Attilával, ill. Witzmann Mihállyal szemben.

A végeredmény itt is a vártnál nagyobb arányú Fidesz-győzelem lett: Ander Balázs 23%-kal veszített, Steinmetz Ádám, korábbi közismert vízilabdázó olimpikon, az ellenzék sportprogramjának felelőse, 24-gyel, Potocskáné Kőrösi Anita több mint 25 százalékkal. Utóbbi azért is meglepő, mert több mandátumkalkulátor a Somogy 4-es, siófoki körzetet a „billegők” közé sorolta.

Az országos ellenzéki lista összetételéből úgy tűnik, hogy, szemben az előző ciklussal, a somogyi jobbikosok egyike sem kapott bejutó helyet a parlamentbe. Az MSZP-ből is csak Harangozó Tamás van bejutást ígérő helyen, így a párbeszédes Mellár Tamással ők ketten lehetnek a szószólói a parlament következő négy évében a gazdasági, infrastrukturális és társadalmi értelemben is súlyosan leszakadó, elnéptelenedő Dél-Dunántúlnak.